När:
27 juni, 2019 – 5 juli, 2019 heldag
2019-06-27T00:00:00+02:00
2019-07-06T00:00:00+02:00
Var:
Dekarsögården
Dekarsön 260 891 78 Bonässund

I år blir det Kollo på Dekarsögården torsdagen 27/6 – fredagen 5/7!

Kollo är en verksamhet som Elimförsamlingen bedrivit i 30 år. Under 9 dagar har vi sommarkollo för ca 15 barn i åldrarna 7-12 år. De barn som får komma på kollo väljs ut i samarbete med kommunens socialtjänst och skolsköterskor. Kommunen stöttar med ett ekonomiskt bidrag till hyra och mat.

Att ge en annan människa tid och kärlek är något av det finaste man kan göra och det är det som Elimförsamlingens kolloarbete går ut på; att under några dagar varje sommar få ge av den tid och kärlek som vi har fått att dela med oss av, till dem som behöver. Vi är väldigt tacksamma för de volontärer som år efter år ställer upp och gör det möjligt för oss att bedriva kollo.

Detta är en viktig verksamhet som gör skillnad för utsatta barn i vår kommun och vi hoppas verkligen att DU vill vara med och göra verklighet av årets kollo!

I år är det många ledare som kommer att vara med på scoutlägret som infaller under samma period, vilket gör DIG ÄNNU viktigare för att kollo ska kunna bli av!

Som vanligt finns det många olika uppgifter under kollot:

Ledare
Som ledare kan man ha olika arbetsuppgifter;

  • Finnas till för barnen: Leka, spela spel, samtala, trösta, tillrättavisa och bara vara med barnen, helt enkelt se dem och ta hand om dem
  • Dagjour: Ta hand om tvättningen av barnens kläder och städning av toaletter
  • Morgonjour/Kvällsjour: Hjälpa till vid väckning och läggning av barnen
  • Andakter: Läsa/berätta en berättelse med kristet innehåll och be
  • Aktiviteter: Planera och genomföra aktiviteter tillsammans med de andra ledarna
  • Röjlek: Ansvara för att anordna ett par lekar med barnen

Familjen på kollo
Vi önskar att vårt kollo ska ha en varm, trygg och trivsam familjekaraktär och därför har många ledare sina egna barn i alla olika åldrar med sig. Ledarbarnen tillför mycket gott (t.ex. att hårda killar mjuknar när de får umgås med bebisar) och allteftersom som de blir äldre får de lära sig viktiga saker om sin omvärld. Dessutom har flera av de ledarbarn som vuxit upp, själva fått hjärta för kollo och valt att bli ledare.

Hjälpledare
Ledare som ännu inte fyllt 17 år räknas som hjälpledare. Skillnaden i arbetsuppgifter är inte så stor men du behöver inte ta samma ansvar som en ledare. Som hjälpledare arbetar du två av tre pass om dagen (förmiddag, eftermiddag eller kväll). Det tredje passet är du fri att göra vad du vill. Vi skriver gärna arbetsintyg om du vill ta upp din frivilliga insats som kolloledare på din CV!

Sovare
Om du inte har möjlighet att vara med dagtid på kollo har du ändå en chans att göra en insats då vi behöver sovare. Sovare är en viktig del av kollo eftersom vi ledare har fullt upp hela dagarna med barnen och behöver sova ordentligt på nätterna. Varje kväll har ledarna också en viktig genomgång av dagen som gick och planering inför nästa dag.
Som sovare kommer du ut till kollot senast till kvällsmaten kl. 19.00, men gärna redan till middagen kl. 17.00 eller ännu tidigare. Då får barnen en chans att träffa och lära känna dig lite innan det är dags att sova. Du får hjälp av en av ledarna med barnens kvällsbestyr och ledaren finns med tills det är lugnt i rummet. Högläsning, frågesporter och spännande berättelser ur ditt eget liv hör till favoriterna bland barnen när de ska landa inför natten. Passet avslutas kl. 8.00 när det är dags för väckning, men du är naturligtvis välkommen att vara kvar och äta frukost tillsammans med oss! Blir det problem under kvällen eller natten behöver du inte tveka att ta kontakt med oss ledare, vi finns bara ett telefonsamtal bort.

Kökspersonal
Som kökspersonal jobbar du i ett team av 3-4 personer som har som uppgift att laga mat, duka och diska bort. Meny, matvaror och schema för dagen är förberett så det du behöver bidra med är din arbetsinsats och ditt glada humör! De dagar kollo är på utflykt kan det hända att du istället får tvätta, baka eller städa. Arbetsdagen börjar kl. 09.00 och avslutas ca 18.30.

Förebedjare
Varje dag händer oförutsedda saker på kollo och barn kan hamna i konflikter eller uppleva oro, frustration eller ångest av olika slag. Ibland kan det också bli svårigheter i kommunikationen med föräldrarna. För att vi som ledare ska kunna göra vårt jobb och ta hand om barnen på allra bästa sätt behöver vi människor som är villiga att ta på sig den mycket viktiga uppgiften att be för oss och barnen under kolloperioden.

Trygghet
För att få vara volontär på kollo måste du uppvisa utdrag ur polisens belastnings- och misstankeregister för någon av oss i kollos ledningsgrupp.* Är du inte känd av oss i kollogruppen behöver du också en rekommendation från din pastor eller liknande.

Det går fort tills det är sommar så meddela så snabbt som möjligt till någon i kollogruppen eller via pernilla@elim.nu vilka dagar du kan vara med! 🙂

Med vänliga hälsningar/Kollogruppen
Anna Sundström, Margaretha Eidenvall, Maria Wikman, Anna Gustavsson, Emanuel Boström, Thomas Sundström och Pernilla Wikman

*gäller ej kökspersonal som inte sover på Dekarsögården, och inte heller förebedjare