Vi har alla varit med om det. Första intrycket som ofta blir det bestående. När vi lär känna en människa kan så klart första intrycket modifieras en aning men väldigt ofta finns det kvar och färgar av sig också i fortsättningen.

På samma sätt får vi ett första intryck i Markus evangeliets första kapitel av Jesus. Här börjar glädjebudet är de första tre orden. Och det är verkligen ett glädjebud vi ställs inför i Markus fåordiga kortfattade beskrivningar av Jesus liv och gärning. Det är som att Markus har fattat poängen med att fånga sina läsare – då måste man vara rapp, kortfattad och händelserik. Och det händer verkligen i Markus. Ordet genast i grekiskan förekommer 51 ggr i Nya Testamentet (NT) och bara hos Markus finns ordet 41 ggr. Det går fort – det sker genast. Undervisning med kraft bakom orden, följs av demonutdrivning och livsavgörande möten slag i slag. Med lite fantasi är det som om vi sitter framför en riktigt bra actionfilm och nästan får anstränga oss för att hinna med i svängarna.

Och Markus presenterar verkligen Jesus i sitt första kapitel. Jesus inträde på ”scenen” föregås av en kortfattad berättelse om Johannes döparen, Jesu dop och frestelsen i öknen följt av Jesu programförklaring ”Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet”. Man kan faktiskt säga att hela resterande evangeliet är en utläggning om vad denna programförklaring handlar om och vad Guds rike är.
Jag hoppas att du vill följa med på vandringen genom Markusevangeliet. Det kommer bli en hel del igenkännanden men så klart också en del nyupptäckter.

Tre frågor tänker jag följer oss på vägen:
– Vad lär vi oss om Jesus och Gud?
– Vad lär vi oss om människan?
– Vad finns det för exempel eller bud som vi kan följa?

Följ med oss i Markus i höst. De söndagar vi predikar ur Markus kommer alltid följas av en vecka med läsning ur evangeliet som vi alla kan följa. En enkel handaffisch med bibelord för Markusveckorna och lite annan information för vår läsning finns i kyrkans foajé och här på hemsidan www.elim.nu
Det är i mötet med evangeliets Jesus som vi ser och förstår mer av vilka vi är och vem Han är!
Vi ses i Markus!
/Robert Åkerlund, Pastor